Следвайте Гласове в Китайският председател Си Дзинпин отправи призив за по-справедлив

...
Следвайте Гласове в Китайският председател Си Дзинпин отправи призив за по-справедлив
Коментари Харесай

Си Дзинпин призова за по-справедлив и разумен международен ред

Следвайте " Гласове " в 
Китайският ръководител Си Дзинпин насочи апел за " по-справедлив и рационален " интернационален ред. Той приказва на лидерската среща на Шанхайската организация за съдействие (ШОС) в Самарканд. Държавните ръководители би трябвало " да работят дружно за установяването на интернационален ред с по-справедлива и рационална устременост ", посочи той на форума.

В 22-рата среща на Съвета на държавните глави на ШОС участваха още съветският президент Владимир Путин, президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, президентът на Таджикистан Емомали Рахмон, индийският министър председател Нарендра Моди и други, предава Радио Китай. Специален посетител е президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, чиято страна е " сътрудник за разговор " на ШОС.
В своята тирада Си Дзинпин уточни, че в продължение на две десетилетия от основаването си, следвайки „ Шанхайския дух “, ШОС последователно се е оформила в интернационална организация от нов вид и е натрупала значим опит с новаторско значение.
Си Дзинпин направи оферти за цели в по-нататъшна работа на организацията.

На първо място, би трябвало да се отстоява „ Шанхайският дух “, да се укрепва обединяването и взаимното доверие, с координирана мощ да се търсят решения за справяне с изменяща се интернационална среда. Държавите членки би трябвало да не престават взаимно да се поддържат по въпросите, свързани с главните им ползи.
Второ, би трябвало да се отстоява стратегическата самостоятелност и да се поддържа районна непоклатимост. Необходими са общи дейности и поощряване на съдействието в региона на обезпечаване на сигурност, както и опълчване на всевъзможен опит за основаване на борба и подкопаване на районната непоклатимост. Бъдеща цел е повишение равнището на съдействието в използването на законните в границите на организацията и прецизно попречване на терористични и екстремистки сили от нарушение на районната сигурност.
Трето, би трябвало да се отстоява инклузивно развиване и напредване на взаимноизгодно съдействие, улеснение на търговията и вложенията, поддържане стабилността на индустриалните вериги и веригите за доставки, поощряване ликвидността на ресурсите, с цел да бъде осъществено интегрирано икономическо развиване в района.
Четвърто, би трябвало да се придвижи процеса на разширение на организацията и рационализиране на структурата ѝ. Все повече страни аплайват за присъединение към „ фамилията на ШОС “, което е доказателство за това, че концепциите на това партньорство са получили самопризнание измежду страните.
Си Дзинпин посочи, че следва провеждането на 20-ия конгрес на ККП, на който ще бъде начертан повсеместен проект за бъдещото развиване на Китай. Китай преглежда Шанхайската организация за съдействие като приоритет във външната си политика и е подготвен със личното развиване да спомага развиване на страните в района.
Създадена през 2001 година, ШОС сплотява Китай, Русия, четири страни от Централна Азия (Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан), Индия и Пакистан.
" Би трябвало да насърчаваме общочовешките полезности, да се откажем от политиката на основаване на блокове ", съобщи Си Дзинпин.
Той не даде за образец никоя страна, само че Китай по принцип употребява този тип лексика, с цел да осъди Съединени американски щати и околните им съдружници.
" Необходимо е твърдо да браним интернационалната система, поставяща в своя център Организация на обединените нации, както и интернационален ред, учреден на интернационалното право ", отсече Си, представен от Българска телеграфна агенция.
 
Източник: epicenter.bg
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР